Efter lang tids venten er den nye Xbox, Xbox One, blevet annonceret af Microsoft. Ifølge Microsoft selv skulle både den nye konsol og spillene dertil skabe en ny og helt unik spiloplevelse for brugerne. Med et hav af nye features hos Xbox One i forhold til forgængeren, Xbox 360, forsøger Microsoft nu at konkurrere med Sonys nye Playstation 4. Og så selvfølgelig – release-datoen. Xbox One er annoncereret til at udkomme i Danmark den 12. november 2013, men som vi alle ved, har elektroniske varer det med at blive forsinkede og være svære at få fat i netop omkring release-datoen. Så skriv dig op på ventelisten og forudbestil hvis du vil være sikker på at få fingrene i en Xbox One, når den udgives.

Design og komponenter

Xbox One går efter kærlighedskonceptet om, at det er det indre, der tæller. Udseendet er selvfølgelig en subjektiv vurdering, men Xbox One er ikke andet end en simpel kasseformet konsol. Til gengæld er den fornuftigt opbygget. På fronten af konsollen findes blot diskdrevet, der er blevet opgraderet. Diskdrevet kan, til forskel fra Xbox 360, nu afspille Blue Ray DVD’er. Yderligere findes startknappen på fronten. Det er på bagsiden af konsollen, man finder alle andre indgange, hvilket er bemærkelsesværdigt. Af disse indgange er bl.a. indgang til strømstik, internetkabel, USB-indgang og HDMI-indgang. Den mest interessante indgang at se nærmere på, er HDMI-indgangen, som er blevet tilføjet til den nye Xbox. Denne indgang gør det muligt at afspille fx Blue Ray DVD’er i HD, og samtidig får man generelt en langt bedre grafisk oplevelse, når der spilles på konsollen.
Ser man nærmere på Xbox Ones komponenter, vil man hurtigt opdage, at der haves med en lynhurtig maskine at gøre. Også i forhold til Xbox 360. Med sin kraftige processor, der indeholder 8 kerner á 86-64-kerner, bliver der sørget for optimal hastighed, så konsollen næppe crasher, kører langsomt eller bliver overbelastet. Xbox One har derudover 8GB dedikerede ram samt en 500GB harddisk. Derfor vil der være masser af plads til at installere spil, apps, have film og billeder liggende, mm. Konsollens grafikprocessor er toptunet, så du vil opleve samme spiloplevelser som på de mest hardcore computere med formidable grafikkort. Grafikprocessoren i Xbox One består nemlig af en AMD GCN opbygning, og grafikmæssigt kan det yde, hvad der svarer til op til 1,23 TFLOPS. Ergo burde der ikke være problemer med at køre diverse spil, selvom de kræver en hel del ydeevne fra grafikprocessoren.

Xbox One Controller

Xbox Ones ændringer af controlleren i forhold til den, der tilhører Xbox 360, er ikke synderligt store. Designmæssigt ligner de to controllere meget hinanden, bortset fra at controlleren til Xbox One er en anelse mindre. Desuden er batterirummet mindre. Den nye controller er blevet tilpasset med nye start- og tilbageknapper. Derudover er der blevet tilføjet såkaldte "impulse triggers" til controlleren. Disse har til formål at skabe en unik vibrationsoplevelse, som brugeren selv kan justere. Det kan fx være, at man har lyst til kraftigere vibrationer visse steder i controlleren i bilspil. Altså bliver der her givet en mulighed for, at brugeren selv kan danne sig sin personlige controller med specifikke egenskaber.

Stemmestyring

Stemmestyring, eller voice control, er en anden spændende feature, der er blevet implementeret i den kommende Xbox One. Stemmestyringen vil foregå gennem den nye Kinect-enhed og gør det, som navnet antyder, muligt at styre Xbox One ved hjælp af ens stemme. Man vil forventeligt ikke kunne styre selve spillene, men man vil derimod kunne styre funktionerne i Xbox One og maurere rundt. I forbindelse med stemmestyringen, får man mulighed at benytte nogle interessante apps til Xbox One på helt andre måder. Dette kunne eksempelvis være YouTube eller Skype.

Kinect kamera

En ny og nærmest revolutionerende ting ved Xbox One er det smukke Kinect kamera. Dette består af en speciel sensor, som kommende brugere af Xbox One uden tvivl kommer til at få stor glæde af. Prisen på Xbox One kan synes dyr, men man forstår hvorfor, når man oplever denne helt unikke Kinect teknologi. Det er ikke muligt at adskille Kinect enheden fra Xbox One, men den kan tændes og slukkes for eksempel ved brug af stemmestyring. Kinect teknologien går ud på, at kameraet registrerer ens bevægelser og sender informationerne videre til Xbox One. På den måde gøres det muligt at spille spil, der styres ved ens kropsbevægelser – en smule ligesom Nintendo Wii, blot uden nogen former for controllere i hænderne. Kinect teknologien medfører, at man i fremtiden vil opleve nogle helt anderledes former for spil til Xbox One. Det bliver særdeles interessant at erfare, hvordan udviklingen vil forekomme. En helt anden faktor er også, at Kinect teknologien unægteligt vil blive spændende for børn. Måske vil man se en anderledes udvikling inden for diverse børnespil til Xbox 360. Altså kan det pludselig blive mere relevant at købe en Xbox, som hele familien kan få glæde af.

Xbox live og optagelse af gameplay

I forbindelse med udgivelsen af Xbox One vil også Xbox live blive opgraderet på forskellige punkter. En af disse er antallet af servere. De bliver opgraderet fra 15000 servere til 300000 servere, hvilket må siges at være en betydelig forbedring. Man ser klart, at Microsoft også har ønsket at gøre noget ud af Xbox live-delen. En anden ny feature til Xbox live er "The cloud". The cloud gør det muligt at tage backup af de filer, man har liggende på sin Xbox. Det fungerer lidt ligesom DropBox, som man kender fra diverse computere.
Med Xbox One bliver det også muligt at optage sit eget gameplay. Dette kan gøres med den digitale videooptager, som er integreret i Xbox One. Efter en video er optaget, kan den deles med venner og andre på Xbox live og samtidig lagres på The cloud. Desuden er det muligt at redigere i de optagede videoer i det medfølgende program til videoredigering. Der er altså flere muligheder for at gøre noget ekstraordinært ud af sit gameplay med den nye funktion til videooptagelse. En sjov mulighed kan være at oprette sin egen kanal på YouTube, hvor man deler sine gameplays med de andre brugere. På den vis kan man få skabt en spændende debat med andre, der interesserer sig netop for det spil, som du spiller.
Og så kan du jo samtidig prale med dine skills overfor dine venner…

Xbox One spil

Som forventet er der allerede et hav af spændende titler på spil, som er annonceret til at blive produceret til Xbox One. Ét af disse er det kommende Battlefield 4. Battlefield 3 nåede aldrig ultimativ succes hos Xbox 360, så det bliver spændende at erfare, hvordan Battlefield 4 klarer sig. Man må kunne opstille hypotesen, at det under alle omstændigheder vil klare sig bedre end Battlefield 3, nu hvor spillet først og fremmest køres på Xbox One. Grafikdelen vil sandsynligvis blive ført til nye højder, der aldrig er set inden for Xbox-verden. Overordnet set kan den nye Xbox One gennem Battlefield 4 være en fin promovering for både konsollen selv, men også for spillet. Et andet spil, der er under produktion til Xbox One, er FIFA 14. FIFA 14 forventes, ligesom Battlefield 4, også at blive opgraderet grafikmæssigt på den kommende Xbox One. Generelt må man forvente, at grafikdelen opgraderes på samtlige spil, der udkommer til Xbox One. Hvordan spiloplevelsen ellers forbedres på den nye Xbox, vil kun tiden vise. Og uanset hvilke spil, der udkommer til Xbox One, kan man kun se frem til at opleve, hvordan Kinect kameraets funktion vil kunne bruges i diverse spil. Andre kommende spiltitler er bl.a. Call of Duty: Ghosts, NBA Live 14 og Need for Speed: Rivals.

Xbox One eller Playstation 4?

Der skal ikke være nogen tvivl om at man godt kan tillade sig at have høje forventninger til Xbox One. Den er blevet forbedret på netop de punkter, som var svage hos Xbox 360. I forhold til Playstation 4, må der kunne afgøres, at de to konsoller vil komme i skarp konkurrence med hinanden. Xbox One skiller sig ud med dens implementerede Kinect teknologi, der for enhver spiller vil være interessant at prøve af. Designet på Xbox One er ikke synderligt specielt, men indmaden topper. Konsollen er kraftig, og det ser ud til, at den vil kunne holde til krævende spil over længere tid, hvilket også er et must for en professionel konsol. Controlleren adskiller sig fra Playstaion 4 med sine impulse triggers, og den nye stemmestyring bliver en ny og smart måde at styre Xbox One på. Xbox Live er blevet opgraderet og vil indgå i et fantastisk sammenspil med det indhold, der haves på konsollen. Udover dette kan man med optagelse af sit gameplay let udnytte Xbox Live med The cloud til at opbevare sine bedste videoer, der kan deles med vennerne. Vi glæder os alle til den 12. November, hvor Xbox One lanceres, og man vil næppe blive skuffet. Så forudbestil allerede din Xbox One i dag, hvis du vil undgå at blive én af dem, der ikke skulle være så heldig at få adgang til en konsol den 12. Du ønskes god fornøjelse med din kommende Xbox One.